HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Civitas Fortissima Kárpát-medencei történelmi vetélkedő

Civitas Fortissima Kárpát-medencei történelmi vetélkedő

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet társrendezésében január 29-én került sor Balassagyarmaton a Civitas Fortissima Kárpát-medencei történelmi vetélkedőre. A nyolcadik alkalommal megrendezett versenyen háromfős középiskolai csapatok mérhették össze történelmi tudásukat, kreativitásukat.

A vetélkedőt első alkalommal 2009-ben rendezte meg a felvidéki Via Nova Ifjúsági Csoport és a Fidelitas, balassagyarmati és felvidéki csapatok részvételével. Már akkor nem titkolt szándékuk volt, hogy a felvidéki csapatokon kívül más határon kívüli csapatokat is bevonjanak a versenybe, ezáltal is erősítve a középiskolás fiatalokban a tudatot, hogy mi magyarok, bárhol is éljünk a világban, összetartozunk.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet közreműködésének köszönhetően a 2016-os verseny Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát. A versenyen résztvevő 15 csapatból hét csapat a határon túlról, egy csapat Budapestről, további hét csapat pedig balassagyarmati középiskolákból érkezett.

A verseny fővédnöke Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke beszédében kiemelte: a megmérettetés egyik legfontosabb célja éppen az elszakított részek fiataljainak egységes történelmi tudat-erősítése, ezért kivételes öröm, hogy a Kárpát-medencei történelmi vetélkedőre szép számban érkeztek külhoni csapatok. A külhoni ifjúság számára talán még fontosabb a hivatalos tananyagban nem található vagy röviden említett történelmi események megismertetése és kibővítése, mint anyaországi testvéreiknek – tette hozzá az elnök.

A versenyt Medvácz Lajos, Balassagyarmat város polgármestere nyitotta meg.

A két fordulóból álló vetélkedő – az előző évekhez hasonlóan – két témát ölelt fel. Az 1919. január 29-ei balassagyarmati események mellett a gyerekeknek számot kellett adni az 1956-os magyarországi eseményekről és a megtorlás éveiről elsajátított tudásukról is. A feladatok közt volt keresztrejtvény, anagramma, kronológia és időutazás, de a jelentkező csapatoknak előzetes feladatként korabeli újságcikket, tudósítást is kellett írniuk, melynek értékelése szintén beleszámított a végeredménybe.

A résztvevő diákok, tanárok megtekinthették a Civitas Fortissima Múzeumot, és meghallgathatták Csete Örs fotográfus 1956-ról szóló előadását.

A verseny első helyezését a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium csapata szerezte meg, a dobogó második és harmadik fokán az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola és az ipolysági Szondy György Gimnázium csapatai állhattak.

Az első helyezést elért székelyudvarhelyi csapat felkészítő tanára, Péter István így összegezte a versennyel kapcsolatos véleményét:

"Nagy öröm volt számunkra, hogy meghívást kaptunk és részt vehettünk Balassagyarmat legjelentősebb történelmi évfordulóján rendezett történelmi vetélkedőn.  Külön kihívást jelentett, hogy a Kárpát-medence minden régiója képviseltette magát akár több csapattal is, így pl. Erdély ahonnan három csapat is benevezett a vetélkedőre. Izgalommal vártuk a verseny időpontját és 700 km-t utazva érkeztünk meg Balassagyarmatra, ahol a szervezők lelkes fogadtatásában volt részünk. Minden részletre pontosan figyeltek és szórakoztattak bennünket olyan programokkal, mint a palóc táncház és tánctanítás, múzeumlátogatás, koncert stb. Ami a versenyt illeti szintén látszott a jó szervezés, a pontosság, a feladatok nehézségi fokának a jó megválasztása és a színvonalas megnyitó. Az eredménnyel természetesen maximálisan elégedettek vagyunk, hiszen első alkalommal vettünk részt a versenyen és sikerült is megnyerni. Az a véleményünk, hogy egy  ilyen versenyen való részvétel már önmagában sikert jelent mindenki számára, hiszen egyrészt az ismerethalmaz, amit a felkészülés során a tanulók megszereztek, másrészt pedig a versenyzők között kialakult kapcsolatok jelenthetnek nagy elégtételt. Köszönet a szervezőknek, a támogatóknak, és ha hívnak, akkor jövőre is eljövünk!"

Hírek
2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


2019. július 25.
KONFERENCIA-FELHÍVÁS: INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria