HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Bemutatkozott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Beregszászon

Bemutatkozott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Beregszászon

Kárpát-medencei megmaradásunkhoz, az itt élő magyar nemzetrészek fejlődéséhez az egész régiót átfogó programokra, kezdeményezésekre van szükség, hangsúlyozták annak a rendezvénynek a szónokai, melyen Kárpát-medencei körútjának kárpátaljai állomásán bemutatkozott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. 

A Felelősség és hűség címmel megtartott, az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi estnek a Rákóczi Főiskola adott otthont. Köszöntőjében Csernicskó István, a főiskola rektorhelyettese fontosnak tartotta a nemzet számára a világos célok kitűzését, a járható útvonalak kijelölését. Azt szokták mondani rólunk, s ezt mi magunk is gyakran tapasztaljuk, hogy széthúzó nemzet a magyar. Olykor az alapkérdésekben sem tudunk egyetérteni, kezdte beszédét Tóth István beregszászi magyar főkonzul. Ám 1956 megmutatta, hogy előfordulnak olyan nagyszerű pillanatok, amikor a nemzet legjobb fiai egy akaraton vannak. S ilyenkor nem csak a Trianonban megcsonkított ország polgárai fognak össze: kinyilvánítják szolidaritásukat a Kárpát-medencében élő nemzetrészek is. Így történt ez 57 évvel ezelőtt megyénkben is, ezért is mondhatjuk, hogy 1956 magyar ünnep Kárpátalján.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke felszólalásában arra emlékeztetett, hogy lassan betölti 25. életévét a KMKSZ, mely most is, mint megalakulásakor, a kárpátaljai magyar nemzettest öntudatos részét képezi. A külhoni magyaroknak a XXI. században már nem elég deklarálniuk, hogy a nemzethez tartoznak, bizony ez feladatokat és kötelességeket ró mindannyiunkra. 1956 példája számunkra azért is fontos, mert megmutatta, hogy egy közös célért, a zsarnokság eltörléséért és a szabadság kivívásáért milyen hatalmas, nagyszerű erők mozgósíthatók.

Egy magyar ügy van, hangsúlyozta köszöntőjében Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Reménykedjünk benne, és egyben tegyünk is érte, hogy a vérzivataros, sok megpróbáltatást hozó XX. század után már egy nyugalmasabb éra, a nemzeti integráció korszaka jön el. Amely ugyan nem kíván már újabb véráldozatokat, mint ’56, de rátermettséget, elkötelezettséget és kitartó munkát annál inkább. Hogy a nemzeti összetartozás a hétköznapok során ugyanolyan tetten érhető és nyilvánvaló legyen, mint ezen a szép ünnepen.

A szónoklatok után a főiskola Esztergom termében egy nagyszerű koncertre került sor, melyen a péterfalvai Kokas Banda mellett ismert magyarországi zenészek léptek fel. Both Miklós (ének, gitár), Ferenczy György (ének, szájharmonika, hegedű, gitár), Szokolay Dongó Balázs (furulya, szopránszaxofon), Apáti Ádám (basszusgitár), Jankó Miklós (dob) virtuóz játékát a közönség vastapssal jutalmazta. Takács Bence Ervin előadóművész tolmácsolásában számos, az alkalomhoz illő verset hallottunk.

Forrás: Kárpátinfo.net – Eszenyi Gábor

Kapcsolódó dokumentumok
Video megtekintése: Kárpát-medencei bemutatkozó körút – összefoglaló: 2013. október 15–20.
Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria