HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Bemutatkozott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Beregszászon

Bemutatkozott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Beregszászon

Kárpát-medencei megmaradásunkhoz, az itt élő magyar nemzetrészek fejlődéséhez az egész régiót átfogó programokra, kezdeményezésekre van szükség, hangsúlyozták annak a rendezvénynek a szónokai, melyen Kárpát-medencei körútjának kárpátaljai állomásán bemutatkozott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. 

A Felelősség és hűség címmel megtartott, az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi estnek a Rákóczi Főiskola adott otthont. Köszöntőjében Csernicskó István, a főiskola rektorhelyettese fontosnak tartotta a nemzet számára a világos célok kitűzését, a járható útvonalak kijelölését. Azt szokták mondani rólunk, s ezt mi magunk is gyakran tapasztaljuk, hogy széthúzó nemzet a magyar. Olykor az alapkérdésekben sem tudunk egyetérteni, kezdte beszédét Tóth István beregszászi magyar főkonzul. Ám 1956 megmutatta, hogy előfordulnak olyan nagyszerű pillanatok, amikor a nemzet legjobb fiai egy akaraton vannak. S ilyenkor nem csak a Trianonban megcsonkított ország polgárai fognak össze: kinyilvánítják szolidaritásukat a Kárpát-medencében élő nemzetrészek is. Így történt ez 57 évvel ezelőtt megyénkben is, ezért is mondhatjuk, hogy 1956 magyar ünnep Kárpátalján.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke felszólalásában arra emlékeztetett, hogy lassan betölti 25. életévét a KMKSZ, mely most is, mint megalakulásakor, a kárpátaljai magyar nemzettest öntudatos részét képezi. A külhoni magyaroknak a XXI. században már nem elég deklarálniuk, hogy a nemzethez tartoznak, bizony ez feladatokat és kötelességeket ró mindannyiunkra. 1956 példája számunkra azért is fontos, mert megmutatta, hogy egy közös célért, a zsarnokság eltörléséért és a szabadság kivívásáért milyen hatalmas, nagyszerű erők mozgósíthatók.

Egy magyar ügy van, hangsúlyozta köszöntőjében Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Reménykedjünk benne, és egyben tegyünk is érte, hogy a vérzivataros, sok megpróbáltatást hozó XX. század után már egy nyugalmasabb éra, a nemzeti integráció korszaka jön el. Amely ugyan nem kíván már újabb véráldozatokat, mint ’56, de rátermettséget, elkötelezettséget és kitartó munkát annál inkább. Hogy a nemzeti összetartozás a hétköznapok során ugyanolyan tetten érhető és nyilvánvaló legyen, mint ezen a szép ünnepen.

A szónoklatok után a főiskola Esztergom termében egy nagyszerű koncertre került sor, melyen a péterfalvai Kokas Banda mellett ismert magyarországi zenészek léptek fel. Both Miklós (ének, gitár), Ferenczy György (ének, szájharmonika, hegedű, gitár), Szokolay Dongó Balázs (furulya, szopránszaxofon), Apáti Ádám (basszusgitár), Jankó Miklós (dob) virtuóz játékát a közönség vastapssal jutalmazta. Takács Bence Ervin előadóművész tolmácsolásában számos, az alkalomhoz illő verset hallottunk.

Forrás: Kárpátinfo.net – Eszenyi Gábor

Kapcsolódó dokumentumok
Video megtekintése: Kárpát-medencei bemutatkozó körút – összefoglaló: 2013. október 15–20.
Hírek
2020. augusztus 4.
Új nemzetépítő lehetőség Kárpát-medencére kiterjedő gazdaságfejlesztési összefogással

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága az elmúlt öt évben feltárta és előkészítette egy új nemzeti gazdasági ágazat felépítésének lehetőségét.


2020. július 30.
Elindult a Kárpát-haza Statisztikák

2020. július 21.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria