HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Az Országgyűlés elnöke és a főpolgármester ...

Az Országgyűlés elnöke és a főpolgármester köszöntötte a II. Budapesti Székely Bál résztvevőit

Második alkalommal került megrendezésre a Budapesti Székely Bál. A szombati esemény résztvevőit Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Tarlós István főpolgármester köszöntötte a Várkert Bazárban.

A házelnök, a bál fővédnöke a Várkert bazárban tartott rendezvényen a Háromszéken közelmúltban történt medvetámadást idézte fel, majd kiemelte: mindenkinek az életében mindig van egy kikerülhetetlen "sűrű", ami egyidejűleg vonz és nyomaszt, és mindig van olyan helyzet, amikor nincs hová futni.

Ilyenkor csak abban lehet bízni, hogy a gondviselés mindig ad olyan társakat, akiknek segítségével legyőzhetik a veszélyeket - mutatott rá Kövér László, hozzátéve: a bálon együtt vannak azokkal, akik a székelyföldi, délvidéki és kárpátaljai hétköznapi élet sűrűjéből érkeztek, és oda is térnek vissza. Nincs sehová futniuk, de nem is akarnak menekülni, mert otthon vannak és otthon akarnak lenni a szülőföldjükön.

Magyar árvákra vigyáznak Marosvásárhelyen, magyar időseket gondoznak Székelyudvarhelyen, az értékteremtő magyar nemzeti hűséget ápolják rendületlenül - sorolta, hozzátéve: mindennapi erőfeszítésükhöz a bállal jelképes anyagi segítséget kívánnak nyújtani. A bál bevételét a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás árvái, a székelyudvarhelyi Református Öregotthon idősei, az oklándi unitárius és a Hertelendyfalvára kitelepített székely közösségek számára ajánlják fel.

A kedvezményezett székely közösségeket bemutató négy rövidfilm itt megtekinthető.

Kövér László köszönetét fejezte ki a Nemzetstratégiai Kutatóintézetnek, hogy a bált a magyarok nemzeti összetartozását kifejezendő hagyományteremtő céllal megszervezte és élteti.

Tarlós István főpolgármester úgy fogalmazott: egy éve azzal a céllal szervezték meg a bált, hogy az megszilárdítsa a magyar-magyar és a magyar-székely összefogást, fejlessze Székelyföld és az anyaország kapcsolatát, közvetve segítse a nehéz helyzetben lévő honfitársainkat.

A bál helyszínére, a megújult Várkert bazárra utalva hozzátette: nincs olyan reményvesztett helyzet, amiből hittel, akarattal összefogással ne lehessen kikerülni. A magyarság nem a test, a vér, hanem a lélek kérdése - idézte a bál védnöke Győrffy István néprajztudóst, hozzátéve: a székelyek magyar anyanyelvű és tudatú magyarok, éljenek bárhol is. Hangsúlyozta: az anyaország folyamatosan kiáll Székelyföld területi autonómiája mellett, és megerősítette, a székelység mellett áll a főváros is, mindenkor számíthatnak Budapest és a fővárosi önkormányzat támogatására.

A főpolgármester úgy fogalmazott: olyan Budapesten, Magyarországon és Kárpát-medencében szeretne élni, ahol magyar a magyarnak, ember embernek nem ellensége.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke azt mondta: azért szervezték meg a bált, mert erőt, reményt és jókedvet szerettek volna meríteni. Tévednek azok, akik úgy gondolják, a nemzeti összetartozás és kultúra divatjamúlt, az éppúgy nem az, mint a testvéri szeretet - mutatott rá, majd köszönetet mondott Kövér Lászlónak, hogy a székely zászló kitűzésével a nemzet házává avatta az Országházat.

A rendezvényen a Háromszék Táncegyüttes a Gábor Áron című táncdrámát mutatta be. A bálon megjelent Schmitt Pál volt köztársasági elnök, aki a rendezvény díszvendége volt.

Az ünnepség keretében tiszteletbeli székely címet adott át Kövér László és Szász Jenő Matl Péter kárpátaljai szobrászművésznek, aki a vereckei honfoglaláskori emlékmű alkotója. Szintén ezt a címet vehette át Farkas Ágnes volt válogatott kézilabdázó és Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő.

Szász Jenőben e cím létrehozásának gondolata akkor merült fel, amikor a 2004. december 5-i népszavazáson kevés volt a kettős állampolgársághoz az igenek száma.

Forrás: MTI

Az eseményről készült videoösszeállítás megtekintése

Képgaléria

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria