HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > „Az idővonalak kereszteződése” – Bokotej András, ...

„Az idővonalak kereszteződése” – Bokotej András, kárpátaljai üvegművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Bokotej András, kárpátaljai üvegművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában 2015. április 15-én. „Az idővonalak kereszteződése” című tárlatot Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitotta meg. Ünnepi beszédet mondott a kiállítás fővédnöke, Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára és védnöke, Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. 

A művész 1938-ban született Kárpátalján. Tanulmányait a Lvivi Állami Ipar- és Képzőművészeti Főiskola kerámia szakán folytatta. 1965-től a főiskola Kerámia Tanszékének tanáraként kezdett dolgozni. 1993-tól az Üvegművészeti Tanszék docense, majd egy évvel később a tanszék vezetője lett. 2000-től az akkor már Lvivi Nemzeti Képzőművészeti Akadémiaként elnevezett intézmény rektora.

Hazájában és külföldön egyaránt elismert művész, aki magas szakmai szinten foglalkozik az üveggel, mint anyaggal. Kiemelkedő életműve és aktív társadalmi szerepvállalása révén nagyban meghatározta e művészeti ág fejlődését és eredményeit Ukrajnában. Jelentős oktatási tevékenysége elválaszthatatlan a Lvivi Nemzeti Képzőművészeti Akadémiától. 1989-ben hozta létre a háromévenként megrendezésre kerülő Lvivi Nemzetközi Üvegművészeti Szimpóziumot, amelynek azóta is mindenkori elnöke.

Öt éve eljött az ideje a cselekvésnek, eljött az ideje annak, hogy a XX. század tragédiájára XXI. századi gyógyírt találjunk – jelentette ki beszédében Szász Jenő. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke olyan megoldásról beszélt, amely a nemzet határokon átívelő újraegyesítése jegyében új tartalmat és dimenziót ad a haza fogalmának, hogy – ahogy fogalmazott: „ha majd leszármazottaink Bokotej András üvegeit csodálják, az idővonalak kereszteződése ne csak, mint műalkotás, mint üvegbe zárt fantázia, hanem a határokon átívelő magyar kapcsolatok meghatározó minőségét jelentő hálóként jelenjen meg szemük előtt.”

Czunyiné dr. Bertalan Judit kiemelte, hogy a Kárpát-haza Galéria kezdeményezése egyedülálló, hiszen a magyar kultúra egészét, a jelen és a jövő magyar nemzedékét szolgálja azzal, hogy a határon túli magyar művészeket összefogja. Ennek köszönhetően csodálhatjuk meg Bokotej András üvegműveit, amelyet az államtitkár asszony az általunk ismert rideg, halott, használati tárgyakkal szemben élő, lüktető anyagként határozott meg.

A Magyar Művészeti Akadémia főtitkára kiemelte, hogy Bokotej András amellett, hogy a legmagasabb állami kitüntetések birtokosa, valamint nemzetközileg ismert és elismert művész, akit hazájában akadémikussá választottak művésztársai, az egyetlen magyar anyanyelvű rektor Ukrajnában.

Bokotej András „Az idővonalak kereszteződése” című kiállítása május 6-ig látogatható a Kárpát-haza Galériának helyt adó Forrás Galériában.

Tovább a Kárpát-haza Galériába »

 

A megnyitóról készült videó megtekintése:

 

Képgaléria:

 

Hírek
2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


2019. július 25.
KONFERENCIA-FELHÍVÁS: INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria