HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > „Az idővonalak kereszteződése” – Bokotej András, ...

„Az idővonalak kereszteződése” – Bokotej András, kárpátaljai üvegművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Bokotej András, kárpátaljai üvegművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában 2015. április 15-én. „Az idővonalak kereszteződése” című tárlatot Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitotta meg. Ünnepi beszédet mondott a kiállítás fővédnöke, Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára és védnöke, Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. 

A művész 1938-ban született Kárpátalján. Tanulmányait a Lvivi Állami Ipar- és Képzőművészeti Főiskola kerámia szakán folytatta. 1965-től a főiskola Kerámia Tanszékének tanáraként kezdett dolgozni. 1993-tól az Üvegművészeti Tanszék docense, majd egy évvel később a tanszék vezetője lett. 2000-től az akkor már Lvivi Nemzeti Képzőművészeti Akadémiaként elnevezett intézmény rektora.

Hazájában és külföldön egyaránt elismert művész, aki magas szakmai szinten foglalkozik az üveggel, mint anyaggal. Kiemelkedő életműve és aktív társadalmi szerepvállalása révén nagyban meghatározta e művészeti ág fejlődését és eredményeit Ukrajnában. Jelentős oktatási tevékenysége elválaszthatatlan a Lvivi Nemzeti Képzőművészeti Akadémiától. 1989-ben hozta létre a háromévenként megrendezésre kerülő Lvivi Nemzetközi Üvegművészeti Szimpóziumot, amelynek azóta is mindenkori elnöke.

Öt éve eljött az ideje a cselekvésnek, eljött az ideje annak, hogy a XX. század tragédiájára XXI. századi gyógyírt találjunk – jelentette ki beszédében Szász Jenő. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke olyan megoldásról beszélt, amely a nemzet határokon átívelő újraegyesítése jegyében új tartalmat és dimenziót ad a haza fogalmának, hogy – ahogy fogalmazott: „ha majd leszármazottaink Bokotej András üvegeit csodálják, az idővonalak kereszteződése ne csak, mint műalkotás, mint üvegbe zárt fantázia, hanem a határokon átívelő magyar kapcsolatok meghatározó minőségét jelentő hálóként jelenjen meg szemük előtt.”

Czunyiné dr. Bertalan Judit kiemelte, hogy a Kárpát-haza Galéria kezdeményezése egyedülálló, hiszen a magyar kultúra egészét, a jelen és a jövő magyar nemzedékét szolgálja azzal, hogy a határon túli magyar művészeket összefogja. Ennek köszönhetően csodálhatjuk meg Bokotej András üvegműveit, amelyet az államtitkár asszony az általunk ismert rideg, halott, használati tárgyakkal szemben élő, lüktető anyagként határozott meg.

A Magyar Művészeti Akadémia főtitkára kiemelte, hogy Bokotej András amellett, hogy a legmagasabb állami kitüntetések birtokosa, valamint nemzetközileg ismert és elismert művész, akit hazájában akadémikussá választottak művésztársai, az egyetlen magyar anyanyelvű rektor Ukrajnában.

Bokotej András „Az idővonalak kereszteződése” című kiállítása május 6-ig látogatható a Kárpát-haza Galériának helyt adó Forrás Galériában.

Tovább a Kárpát-haza Galériába »

 

A megnyitóról készült videó megtekintése:

 

Képgaléria:

 

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria