HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Az Európai Unióhoz fordulnak a felvidéki ...

Az Európai Unióhoz fordulnak a felvidéki jogfosztottak ügyében

A felvidéki jogfosztott magyarok három éve húzódó ügyében szeptember 17-én hozta meg elutasító döntését a szlovák alkotmánybíróság, a sértettek további jogorvoslattal nem élhetnek Szlovákiában. A kialakult helyzetet sajtótájékoztató keretei között értékelte Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselője, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és a magyar állampolgárságot elsőként felvevő Gubík László, akik a nemzetközi szervek előtti jogorvoslati és érdekérvényesítési lehetőségekről is tájékoztatást adtak.

Mint ismeretes, a kassai székhelyű szlovák alkotmánybíróság szeptember 17-én formai okokra hivatkozva elutasította az állampolgársági törvény alkotmányba ütközésének megállapítását célzó beadványt, melyet a parlamenti képviselők egy csoportja nyújtott be három évvel ezelőtt.   A magyar állampolgárságot nyíltan vállaló felvidéki magyarok és több száz volt szlovák állampolgár így továbbra is jogfosztott marad szülőföldjén.

Az Európai Unióhoz fordulnak a felvidéki jogfosztottak ügyében

Gubík László az alkotmánybíróság szeptember 17-i döntését a „cinizmus és az alibizmus veszélyes elegyének” nevezte, és hangsúlyozta: „azzal, hogy az alkotmánybíróság elintézi az ügyet azzal, hogy formai okokra hivatkozva nem dönt, az emberek igazságszolgáltatásba vetett hite rendült meg.” A szlovák belügyminiszter – a döntést követő – nyilatkozatát, miszerint a szlovák alkotmánybíróság megtette kötelességét, a törvény ezáltal beteljesítette küldetését, pedig egyenesen felháborítónak találta. Kaliňák belügyminiszter azt is megfogalmazta, hogy az új törvény majd mindenkinek visszaadja a szlovák állampolgárságot, aki nem volt az ellentörvény célkeresztjében. Nevesíti az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Németországban, Csehországban dolgozó szlovák állampolgárokat, és megnevezi a magyarokat is, mint olyan csoportot, amely javarészt nem gyakorlati okokból vette fel a magyar állampolgárságot. Egy ország belügyminisztere tehát nyíltan kijelentheti, hogy kormánya törvényt kezdeményezett egy konkrét közösség ellen egy szomszédos, szövetséges ország törvényére való ellenintézkedésként.

Lehetőség mindezek után csak az Európai intézményekhez való fordulás. Ebben lehet a felvidéki magyarság segítségére Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselőjelként, aki szerint számos kívánnivalót hagy maga után ez a tisztázatlan státuszú törvény. Csáky úgy véli, a szlovák kormányhatalom nyomást gyakorolt a bírákra, hogy mondják ki a törvény összeegyeztethető az alkotmánnyal. Az ügy európai szinten történő rendezése érdekében nemzetközi jogászokat kértek fel a helyzet elemzésére, akikkel folyamatos konzultációs lehetősége lesz a jogfosztottaknak.

Az Európai Unióhoz fordulnak a felvidéki jogfosztottak ügyében

 

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria