HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Az autonómiára koccintottak

Az autonómiára koccintottak

Fáklyával, oroszhegyi szilvapálinkával és kürtős kaláccsal fogadták a makfalvi szekeres karavánt az Emlékezés Parkjában. 

A Makfalváról csütörtökön reggel a Székelyek Nagy Menetelésének angyalosi helyszínére tartó szekérkaraván érkezését aznap este fél hétre harangozták be, de a székely ruhás utasokat szállító hat, piros fehér zöld és székely lobogóval feldíszített szekér csak a nyolcórás harangszót követően érkezett meg Székelyudvarhelyre, az Emlékezés Parkjába.

A park kivilágításáról last minute intézkedett a polgármesteri hivatal. Öt munkás, három létra és újra lőn világosság a jó ideje kivilágítatlan szoborparkban, ahol a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai, pár civillel, a helyi sajtó munkatársaival és a helyi önkormányzat képviselőivel együtt várták a szekerek érkezését. Bunta Levente polgármester nem jelent meg a fogadáson, egy ideig a parkban várakozott, majd eltűnt a városmenedzser, Farkas György is. A város elöljárója a feladatot az alpolgármesterre, Benedek Árpád Csabára hagyta.

„Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székelyeknek! – hangzott fel negyed kilenckor a Szombatfalva irányából érkező karavánt vezető kisbusz hangosbemondójából a menetelésre buzdító jelszó.  Fellobogózott, jelszavakkal és a helységek nevével dekorált szekéren vonult be a város központjába Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és a karaván fogadtatásáról gondoskodó ex-polgármester, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő. A szekéren érkezőket, köztük a karavánhoz csatlakozó kadicsfalviakat és szombatfalviakat, egy pincér és székely ruhás lány kínálta a Pethő Vendéglő kürtős kalácsával és oroszhegyi szilvapálinkájával.

 „Isten hozta!"– köszöntötte az érkezőket Szász Jenő és Csaba királyfi mellszobra előtt emelte poharát és koccintott a székely autonómiáért. Elsőként Izsák Balázzsal. „ Ha az autonómia is ilyen lesz, mint ez a pálinka, akkor nem lesz rossz"– dicsérte a szilvóriumot egy markáns férfihang, Izsák pedig megjegyezte: „már csak ezért a fogadtatásért is megérte felülni a szekérre, de természetesen itt ennél sokkal többről van szó".

Izsák elismételte, hogy már csak ezért megérte eljönni ide szekéren, majd Makfalvát méltatta, mondván, hogy ott nem kopott ki a székely öntudat. A makfalviak azzal, hogy szekérre ültek, megmutatták, hogy mi is az a székely virtus. Hozzátette: nem 100, hanem 200 ezer menetelőben bízik.

„Nagyon szép volt az idő, az út, a táj, a fogadtatás, egy feledhetetlen élmény volt. Látszik, hogy a Jóisten szeret minket" – summázta a 46 kilométer alatt szerzett benyomásait a székely ruhás idősebb hölgy. Kerekes Ibolya az esemény minden mozzanatát lefényképező férjével és két másik hölggyel képviselte a marosvásárhelyieket a szekérkaravánon.

A húsz perces esemény után kiüresedett a szoborpark. A helyszínt tisztes távolságból kémlelő közlekedési rendőrök elballagtak, és felkerekedett a konvoj is: az elfáradt utasokat vacsorával várták. A fellobogózott szekereket pénteken délelőtt háromnegyed 10-kor láttuk viszont, amint a vasútállomásnál bekanyarodva indultak Barót irányába, ahonnan vasárnap meg sem állnak Angyalosig.

Forrás: uh.ro

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria