HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > A tények magukért beszélnek – Statisztika ...

A tények magukért beszélnek – Statisztika igazolja: 30%-kal többen tettek sikeres érettségit az NSKI felkészítője után

Sikeres volt az érettségi felkészítő-sorozat folytatása Székelyföldön, ezt igazolja a a statisztika is – értékelték az elért eredményt a felkészítő lebonyolítói. Hargita megyében a felkészítőn részt vevő tanulók 81%-a, Kovászna megyében pedig 93%-a tett sikeres érettségit.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ, a csíkszeredai Fidelitas Egyesület és a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvány együttműködésével indított két székelyföldi megyét érintő érettségi felkészítő sorozatot. A költségeketaz NSKI fedezte, a résztvevők számára a képzés ingyenes volt.

Az érettségi vizsgafelkészítőt román nyelv és irodalomból, valamint matematikából összesen 734 diák végezte el a 10 székelyföldi településen. Román nyelv és irodalomból összesen 453 tanuló, matematikából pedig 232 tanuló vett részt az érettségi vizsgán. Hargita megyében összesen 469 tanuló, Kovászna megyében pedig 216 diák érettségizett a felkészítőkre beiratkozottak közül. A projekt koordinátora, Göthér Orsolya rámutatott, a képzéseken részt vevő Hargita megyei tanulók 81%-a vizsgázott sikeresen (az 55,8%-os megyei átlaghoz képest), Kovászna megyében pedig 93% szerzett diplomát (a megyei 63,9%-hoz képest).

Szász Jenő, az NSKI elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: intézete közel 21 millió forint értékben finanszírozta a projektet, ami diákonként nagyjából 400 lejnek megfelelő összeget jelent. Ezt csekély anyagi ráfordításnak nevezte a székelyföldi fiatalok jövőjének tekintetében. Hozzátette, a magyarság természeti és gazdasági erőforrásainál jóval fontosabb, hogy sikeres fiataljai legyenek, akik családot alapítva gyarapítják a nemzetet.

„Tudásuk bővítése mellett a diákok önbizalmát is próbáltuk erősíteni. Ez fontos volt, hiszen azt tapasztaltuk, hogy nagyon sok kimondottan jó képességű tanuló nem tud kezelni egy olyan stressz helyzetet, amikor például kamerák előtt kell vizsgázni” – mondta Ilyés Ferenc, a MÜTF tanulmányi és marketingigazgatója, hozzátéve, hogy a felkészítőkön használt módszertant más oktatási intézményeknek is ajánlani fogják.

A Csík- és Gyergyószéken folytatott képzéseket Silló László, a Fidelitas Ifjúsági Egyesület vezetője értékelte. Mint mondta, a projekt egyik leglényegesebb hozadéka az volt, hogy a diákok felfogták, mekkora felelősséggel jár az érettségi diploma megszerzése. „Azoknak, akik részt vettek az órákon, a motivációjuk és a hozzáállásuk is megváltozott. Jobban, többet tanultak.”

Jövőre is folytatná az érettségi felkészítőket az NSKI, hiszen az Intézet fontosnak tartja, hogy „többletesélyt” biztosítsanak a magyar ajkú tanulóknak – jelentette ki Szász Jenő, aki reméli, eddig elért eredményeik nyomán a magyar kormány biztosítani fogja számukra a szükséges anyagiakat. Rámutatott, abban is gondolkodnak, hogy a továbbiakban nagyobb községekben is indítsanak képzéseket, továbbá Maros megyében, a Nyárád mentén is honosítsák meg programjukat.

Hírek
2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


2019. március 18.
Zászlók, ha lengenek… - Díjátadó 2019

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal hirdetett rajz- és esszépályázatot a Kárpát-medencében és a világban szétszóratva élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták részére. A beérkezett többezer képzőművészeti alkotás, illetve a több mint hetven irodalmi munka közül neves zsűri választotta ki a díjazott alkotásokat. Az ünnepélyes díjátadóra a Várkert Bazárban került sor március 16-án, a magyar címer és zászló ünnepnapján.


2019. március 11.
Rajz- és esszépályázat 2019 – munkában a zsűri

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria