HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > „A stílus kérdései a nyelv-és nemzetstratégiában” ...

„A stílus kérdései a nyelv-és nemzetstratégiában” konferencia

„A stílus kérdései a nyelv- és nemzetstratégiában” címmel rendezett közös konferenciát a 90 éves Szathmári István professzor tiszteletére a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Nyelvstratégiai Intézet szeptember 23-án az ELTE-BTK Kari tanácstermében. 

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet Magyar Érdemrend Középkereszt kitüntetésre terjesztette fel a professor emeritust. Majorosi Marianna, a Csík zenekar Kossuth-díjas énekese, valamint Makó Péter és Cserta Balász Kossuth- és Artisjus-díjas zenészek „Örvend az ég víssággal” című előadását követően Szathmári István nyelvész, magyar-német-orosz szakos egyetemi tanár, az MTA doktora életútját Korzenszky Tamás, a MANYSI tudományos titkára olvasta fel.

Köszöntőt Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott, melyet követően Dr. Szathmári István professor emeritus köszönte meg a méltatást és az előterjesztést, aki háláját is kifejezte, amiért a régóta mellőzött nyelvi stílus témakörével konferencia foglalkozik.

Szász Jenő köszöntőjében a magyar nyelv fontosságát hangsúlyozta. „Egy nemzet közösségi emlékezete, kulturális hagyományai egy olyan kincsesláda mélyén találhatóak, amelynek zárját csak a hozzá tartozó nyelv nyithatja ki. A magyarok szellemi kincse a más nyelvet beszélők számára szinte feltörhetetlen. Azonban minél kevésbé vigyázunk a magukat magyarnak valló és magyarul beszélő emberekre, ez a kulcs annál nehezebben fog forogni a zárban. A magyarság megmaradásának záloga nem más, mint a magyar nyelv” – szögezte le az NSKI elnöke.

Az előadások két szekcióban zajlottak. Elsőként Dr. Bencze Lóránt, a MANYSI igazgatója beszélt a stilisztika jövőjéről a magyar nyelvstratégiában, majd Szerecz György vezető tanácsos tartotta meg előadását a stílusfogalom változásairól és állandóságáról. Az első szekció befejező előadója, Dr. Aczél Petra a BCE Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet igazgatója „Közösség és stílus: a közélet retorikai természete” címmel tartotta meg beszámolóját.

A második szekció Dr. Andrásfalvy Bertalan, a PTE professor emeritusa előadásával kezdődött „A stílus, magatartás a magyar népköltészetben és néptáncban” címmel, majd Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatóhelyettese mutatta be a székely stílus jellegzetességeit.

A rendezvény zárásaként kerekasztal-beszélgetésre került sor a stilisztika és a stílus az iskolában való megjelenéséről. 

Tekintse meg a konferenciáról készült videót:

 

Hírek
2019. március 18.
Zászlók, ha lengenek… - Díjátadó 2019

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal hirdetett rajz- és esszépályázatot a Kárpát-medencében és a világban szétszóratva élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták részére. A beérkezett többezer képzőművészeti alkotás, illetve a több mint hetven irodalmi munka közül neves zsűri választotta ki a díjazott alkotásokat. Az ünnepélyes díjátadóra a Várkert Bazárban került sor március 16-án, a magyar címer és zászló ünnepnapján.


2019. március 11.
Rajz- és esszépályázat 2019 – munkában a zsűri

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.


2019. március 5.
VI. Budapesti Székely Bál

A keresztényi segítségnyújtás legfőbb mérvadója a szeretet, amely a jótetteket is vezérli. A VI. Budapesti Székely Bál kedvezményezettjei -  a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás, az oklándi unitárius közösség, a szovátai Kodály Zoltán Gyermekkórus, valamint a derceni Református Gyülekezet – idén egy-egy millió forinttal többől végezhetik áldásos tevékenységüket.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria