HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > A nemzetegyesítésről gondolkodtak

A nemzetegyesítésről gondolkodtak

Nemzeti integráció, autonómia és szakrális múlt címmel rendeztek kétnapos konferenciát Veszprémben, a Dubniczay Palotában. A Veszprémi Humán Tudományokért Alapítvány és a Művészetek Háza által közösen szervezett találkozó fővédnöke Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, míg díszvendége Duray Miklós, szlovákiai magyar politikus volt.

Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese megnyitó beszédében kiemelte, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet alapvető feladata arra irányul, hogy a Kárpát-medence számos országában és a világban szétszóródott több, mint három millió magyar – önazonosságát megőrizve – szülőföldjén megmaradhasson. Sőt, vallási, nyelvi és kulturális hagyományaikat ápolva, valamint gazdasági feltételrendszerében megerősödve szülőföldjén gyarapodhasson. Feladatunk tehát, hogy az új Alaptörvény szellemében olyan nemzetstratégiát fogalmazzunk meg, amely a XXI. század kínálta megoldásokkal eléri, hogy a Kárpát-medencében és a világban szétszórtan élő magyarok szellemi, érzelmi és gazdasági energiája végre összeadódjon. Ezután Herth Viktória, a Dubniczay Palota gyűjteményvezetője szólt Veszprémről és a gyűjtemény jelenlegi kiállításairól.

 

A nemzetegyesítésről gondolkodtak

 

A megnyitó után Szilágyi István, a Pécsi Tudományegyetem professzora előadásában összehasonlította a székelyföldi és a katalán autonómia törekvések aktualitásait, majd Garaczi Imre, a konferencia elnöke a nemzetstratégia és nemzetpolitika térségi összefüggéseinek történelmi vonatkozásait mutatta be, és felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unión belül található kelet-közép-európai országok számára létkérdés a mihamarabbi szorosabb és hosszú távú együttműködés, mert a jelenlegi nemzetközi monetáris gazdasági erők abban érdekeltek, hogy az Unió keleti része számukra gazdaságilag továbbra is kihasználható maradjon.

 

A nemzetegyesítésről gondolkodtak

 

Szombati plenáris előadásában Duray Miklós részletesen elemezte a magyar történelem azon korszakait, amelyekben aktuális kérdésként merült fel a nemzetegyesítés problémája, és rámutatott arra, hogy „A magyar nemzet Kárpát-medencei integrációja a magyar szakpolitika legvitatottabb, s egyben legelhanyagoltabb kérdésköre, ami a reformkortól számítva leginkább pártpolitikai ügyként jelenik meg, rengeteg felhanggal, dobbal verebet fogó lendülettel, annál kevesebb eredménnyel. Mondhatnánk: a magyar nemzetpolitika a többpárti politika (a demokrácia) áldozata. Azokban a nyugat-európai államokban, amelyekben a Napkirálytól kezdve a Kalapos Királyig, a 16. és a 18. század közötti két évszázadban az abszolutizmus fasizmusa „rendet” teremtett, ott a többpárti demokrácia már nem rombolja a nemzetet, hiszen minden ellentmondást idejekorán elpusztított – azt sem tudják mi a nemzet. Mifelénk, a Kárpát-medencében, azonban az akkori abszolutizmus nem az itteni rendeződést segítette, hanem az ottani hatalmi érdekek itteni érvényesülését. Ezt a kevéssé felderített vonalat kell fokozatosan végigjárnunk, az abszolutizmus fasizmusától a modern, nyugat-európai, 19. századvégi és 20. századi fogantatású, nemzetállam fasisztoid szellemiségéig, hogy kihámozzuk belőle az eredendő nemzeti értéket, amire lehet alapozni a természetes közösségek önrendelkezését, önkormányzatiságát. Ennek egyik természetes jelensége az autonómia, ami értelemszerűen inkább önkormányzatiságot, a létező állam keretei közötti önrendelkezést jelenti.”

A konferencia szekcióiban 36 előadás hangzott el, melyeket a szervezők a jövő évi Gizella-Napokon szándékoznak önálló kötetben megjelentetni.

Hírek
2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


2019. március 18.
Zászlók, ha lengenek… - Díjátadó 2019

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal hirdetett rajz- és esszépályázatot a Kárpát-medencében és a világban szétszóratva élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták részére. A beérkezett többezer képzőművészeti alkotás, illetve a több mint hetven irodalmi munka közül neves zsűri választotta ki a díjazott alkotásokat. Az ünnepélyes díjátadóra a Várkert Bazárban került sor március 16-án, a magyar címer és zászló ünnepnapján.


2019. március 11.
Rajz- és esszépályázat 2019 – munkában a zsűri

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria