HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában

A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az Ars Sacra Fesztiválon

 

Az immár nyolcadik alkalommal útjára indult Ars Sacra Fesztivál evangéliumi mottója: „Ti vagytok a világ világossága” (Mt 5,14). A tíznapos rendezvénysorozat szervezői legfontosabb célul tűzték a remény jeleinek felkutatását és felmutatását a kultúrában. Ehhez a különböző művészeti ágak képviselőit szólítják meg. Olyanokat, akik a legfőbb erő ihletésére alkotnak, ezáltal maguk is az isteni világosság hordozóivá válnak.

Az Erdő Péter bíboros úr és a köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita fővédnöksége alatt zajló rendezvény nyitóünnepségén a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet Horkay Nándor kutatási, stratégiai és koordinációs igazgató képviselte. Köszöntőjében hangsúlyozta: miképpen a művészet dolga, hogy felfedezze és megismertesse az igazat, szépet és jót, úgy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet rendeltetésszerűen hivatásának tekinti, hogy összekapcsolja a Kárpát-medence magyar művészeit. Ezt úgy valósítja meg, hogy a nemzet fővárosában kiállításokat szervez egy-egy határon túli művésznek a Kárpát-haza Galériában. Kiemelte, a nemzeti egység és a Kárpát-medencei magyarság felemelkedésének záloga nemcsak gazdasági és tudományos kérdés, hanem lelki-szellemi is. Így a művészetek is szolgálhatják e célt.

Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök, a külföldi magyarok főpapja Istent jelölte a szakrális művészetek legfőbb forrásának. Ő ajándékozza az embernek azt a képességet, mely által a művész alkot, és művészete révén fölemeli, átvezeti a mindennapi embert a láthatatlan valóságba.

Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédében a szakrális művészeteknek egyetemes emberi és a magyar kultúra megértését segítő szerepét emelte ki. Az emberi lélek és gondolkodás egyetemes összefüggései jelennek meg a művészetekben, melyek ugyanakkor vallanak sajátos magyar történelmünkről is.

A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában


 

Hírek
2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria