HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > A Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 ...

A Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 nyitókonferenciája

2014. június 19-én, csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának Dísztermében kerül sor a Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 nyitókonferenciájára.

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának Társadalmi Szervezetek Munkacsoportja 2013. december 12-én, az Országgyűlés épületében tartott ülésén fogalmazta meg a külhoni magyar ifjúság helyzetének feltárására vonatkozó igényt. A cél, tudományos eszközökkel olyan adatok és ismeretek összegyűjtése és feldolgozása, melyek a politikai döntéshozatalban is hasznosíthatóak. A Munka­csoport a kutatási feladatra a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet kérte fel. Az NSKI több szervezet bevonásával indította el a Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 (KMI‑2014) elnevezésű projektjét.

A konferenciát Dr. Kövér László, az országgyűlés elnöke nyitja meg. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Prof. dr. Patyi András  köszöntőjét követően Szász Jenő, az NSKI elnöke a „Nemzetegyesítés felelőssége és lehetősége” címmel tart előadást.

A szakmai program első részeként a modern magyar ifjúságkutatás negyed­százados hagyományáról és a kutatások eredményeiről tartanak előadást a felkért neves előadók. A konferencia délutáni ülésén a külhoni régiók fiataljainak helyzetéről, a körükben végzett kutatások tapasztalatairól beszélnek ismert szakemberek.

Az eseményt a „Fölszállott a páva” ifjú tehetségeinek, külhoni népdalokból, néptáncokból és népzenéből összeállított műsora zárja.

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria