HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > A Kováts Fényképészet kiállítása Csepelen

A Kováts Fényképészet kiállítása Csepelen

Az én népem címmel nyílt fotókiállítás a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet képeiből Csepelen. Az április 14-ig látogatható tárlat Csepel Önkormányzata és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet együttműködésében valósult meg. A kiállítást – melynek fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Szász Jenő a Nemzetstratégai Kutatóintézet elnöke – Németh Szilárd polgármester nyitotta meg a Csepel Galériában.

A megnyitón Kövér László szavait Németh Szilárd tolmácsolta. A házelnök levelében azt írta, hogy a Kováts-dinasztia fényképein keresztül érzékletesen megismerhetjük a székelység mindennapi életét. Az alkotások nagyban segítik a határokon átívelő magyarság gondolatának ápolását. Fontos megismernünk közös nemzeti örökségünket, jelenünket és jövőnket, mindazt, ami összeköt bennünket. A fényképek a szeretetről és a hűségről szólnak, a közös sorsunkat elevenítik fel, amelyről hosszú időn keresztül nem volt szabad beszélni, mert a hivatalos politika elválasztotta az embereket.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke Szász Jenő emlékeztetett: „Székelyudvarhely és Székelyföld élni akar. Erős a hit, hogy Székelyföldnek nemcsak múltja van, hanem jelene és jövője is. Nincs külön magyarországi és székelyföldi ügy, mivel a nemzetnek közös a sorsa. Küldetésünk van, mindenkinek ott, ahová született. Június 4-e már nemcsak a tragikus trianoni emlékezés napja, hanem az együvé tartozásáé is. Székelyföldnek szüksége van az autonómiára, amely a jövőnk záloga”.

Az erdélyi Kováts-család tagjai több generáción át elhivatottan dokumentálták szülőföldjük lakóit és eseményeit – mondta a fotókiállítást megszervező csoport vezetője Fráter Olivér, az NSKI elnökhelyettese.

Ifj. Kováts Árpád a Kováts-dinasztia legfiatalabb tagja, s ugyanúgy fényképész lett, mint dédapja, id. Kováts István, aki 1881-ben született. A mesterségbeli tudást generációról generációra adták át; mindig a fiú szülött volt az, aki folytatta apja munkáját. A dédapa és leszármazottai tudatosan örökítették meg a székelyek életének hétköznapjait. Az első fényképek az 1900-as évek legelejéről származnak, majd egészen napjainkig követik nyomon a székelység történetét. A fényképészműhely ma is ugyanott áll Székelyudvarhelyen, a Kossuth Lajos utcában, mint száz évvel ezelőtt. „Folytatom azt az örökséget, amelyet édesapámtól és nagyapámtól kaptam, hogy minél többen megismerjék városunkat és a székelységet” – mondta ifj. Kováts Árpád.

Forrás: Csepel.hu

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria