HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > A Kárpát-medencei lelki megújulás útjai 

A Kárpát-medencei lelki megújulás útjai

2014. május 22-én a Sapientia Főiskola nagy előadótermében „A zarándoklat – hitéleti, tudományos és gyakorlati szempontok” címmel konferenciát tartott a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.

A nemzeti, lelki megújulás tudományos és hitéleti szempontjait vizsgáló konferencián neves előadók vettek részt és értékes előadások hangoztak el. A konferencián bemutatták a Kárpát-medence első zarándoktérképét is, mely az NSKI és a Zarándok Turizmusért Nonprofit Kft. közös munkájának eredménye.

Dr. Várnai Jakab OMF, a Sapientia rektorának nyitóbeszéde után José Jaime Brosel Gavilá atya, a vatikáni Elvándorlók és Úton Lévők Lelkipásztori Gondozásának Pápai Tanácsa küldötte, előadásában a népi vallásosságról és a zarándoklásról beszélt, majd dr. Deák Hedvig OP, a Magyar Rendfőnöknők Konferenciájának elnöke áttekintő teológiai előadást tartott a zarándoklatokhoz kapcsolódó engesztelésről, a bűnbánatról, a közbenjárásról és megbocsájtásról. Az előadások között építő gondolatokat hallhattunk a moderátoroktól: Dr. Orosz Lóránt OMF, a főiskola volt rektorától és Kálmán Peregrin OMF, a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely igazgatójától.

A délutáni szekciót Székely János, esztergomi-budapesti segédpüspök nyitotta meg, aki a zarándokügy evangelizációs fontosságán túl, tanúságot tett a személyes zarándokélményeiről is. A második, tudományos részben Prof. Dr. Barna Gábor úr, az MTA doktora, a néprajztudomány kandidátusa a megújuló búcsújárásról és a mai zarándok-reneszánszról, a népi vallásosság Kárpát-medencei hagyományairól beszélt. A tudományos szekció második előadásaként lírai hangvételű előadást hallhattak a résztvevők „A táj szakralitása – az út és a hely a lelki megújulásban” címmel Prof. Dr. Konkoly-Gyuró Évától, az NYME tanárától, aki az El Camino 2010. évi megjárása után kezdett zarándokverseket, képes, zenés zarándok beszámolókat készíteni (www.landlab.hu).

Horkay Nándor, az NSKI igazgatója előadásában a zarándoklat-szervezés gyakorlati szempontjairól, a magyar zarándokturizmus fejlesztés lehetőségéről beszélt. Szólt a mai turisztikai termékeket jellemző trendekről, a lelki megújulást szolgáló közösségépítésről, fejlesztő és evangelizációs munkáról a turizmus területén is. Előadásában elhangoztak a hazai vallási turizmus 2014-2020-as időszakra vonatkozó képzési és fejlesztési feladatai is.

Záró előadóként dr. Molnár András József „A turistaúttól a zarándokútig, a turistától a zarándokig – azonosságok, különbségek, elvárások” címmel tartott izgalmas prezentációt.

Hírek
2019. március 18.
Zászlók, ha lengenek… - Díjátadó 2019

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal hirdetett rajz- és esszépályázatot a Kárpát-medencében és a világban szétszóratva élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták részére. A beérkezett többezer képzőművészeti alkotás, illetve a több mint hetven irodalmi munka közül neves zsűri választotta ki a díjazott alkotásokat. Az ünnepélyes díjátadóra a Várkert Bazárban került sor március 16-án, a magyar címer és zászló ünnepnapján.


2019. március 11.
Rajz- és esszépályázat 2019 – munkában a zsűri

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.


2019. március 5.
VI. Budapesti Székely Bál

A keresztényi segítségnyújtás legfőbb mérvadója a szeretet, amely a jótetteket is vezérli. A VI. Budapesti Székely Bál kedvezményezettjei -  a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás, az oklándi unitárius közösség, a szovátai Kodály Zoltán Gyermekkórus, valamint a derceni Református Gyülekezet – idén egy-egy millió forinttal többől végezhetik áldásos tevékenységüket.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria