HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > A Kárpát-medencei lelki megújulás útjai 

A Kárpát-medencei lelki megújulás útjai

2014. május 22-én a Sapientia Főiskola nagy előadótermében „A zarándoklat – hitéleti, tudományos és gyakorlati szempontok” címmel konferenciát tartott a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.

A nemzeti, lelki megújulás tudományos és hitéleti szempontjait vizsgáló konferencián neves előadók vettek részt és értékes előadások hangoztak el. A konferencián bemutatták a Kárpát-medence első zarándoktérképét is, mely az NSKI és a Zarándok Turizmusért Nonprofit Kft. közös munkájának eredménye.

Dr. Várnai Jakab OMF, a Sapientia rektorának nyitóbeszéde után José Jaime Brosel Gavilá atya, a vatikáni Elvándorlók és Úton Lévők Lelkipásztori Gondozásának Pápai Tanácsa küldötte, előadásában a népi vallásosságról és a zarándoklásról beszélt, majd dr. Deák Hedvig OP, a Magyar Rendfőnöknők Konferenciájának elnöke áttekintő teológiai előadást tartott a zarándoklatokhoz kapcsolódó engesztelésről, a bűnbánatról, a közbenjárásról és megbocsájtásról. Az előadások között építő gondolatokat hallhattunk a moderátoroktól: Dr. Orosz Lóránt OMF, a főiskola volt rektorától és Kálmán Peregrin OMF, a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely igazgatójától.

A délutáni szekciót Székely János, esztergomi-budapesti segédpüspök nyitotta meg, aki a zarándokügy evangelizációs fontosságán túl, tanúságot tett a személyes zarándokélményeiről is. A második, tudományos részben Prof. Dr. Barna Gábor úr, az MTA doktora, a néprajztudomány kandidátusa a megújuló búcsújárásról és a mai zarándok-reneszánszról, a népi vallásosság Kárpát-medencei hagyományairól beszélt. A tudományos szekció második előadásaként lírai hangvételű előadást hallhattak a résztvevők „A táj szakralitása – az út és a hely a lelki megújulásban” címmel Prof. Dr. Konkoly-Gyuró Évától, az NYME tanárától, aki az El Camino 2010. évi megjárása után kezdett zarándokverseket, képes, zenés zarándok beszámolókat készíteni (www.landlab.hu).

Horkay Nándor, az NSKI igazgatója előadásában a zarándoklat-szervezés gyakorlati szempontjairól, a magyar zarándokturizmus fejlesztés lehetőségéről beszélt. Szólt a mai turisztikai termékeket jellemző trendekről, a lelki megújulást szolgáló közösségépítésről, fejlesztő és evangelizációs munkáról a turizmus területén is. Előadásában elhangoztak a hazai vallási turizmus 2014-2020-as időszakra vonatkozó képzési és fejlesztési feladatai is.

Záró előadóként dr. Molnár András József „A turistaúttól a zarándokútig, a turistától a zarándokig – azonosságok, különbségek, elvárások” címmel tartott izgalmas prezentációt.

Hírek
2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria