HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek >  A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a ...

A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében

Több mint hetven Kárpát-medencei gazda, mezőgazdasági szakirányon tanuló vagy tanulmányait befejező fiatal vett részt augusztus 7-e és 9-e között A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében című háromnapos konferencián Székelykeresztúron. A rendezvényen megnyitó beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöki kabinetvezetője, valamint előadást tartott Csapó György, az NSKI osztályvezetője.

A rendezvény a Keresztúr Térségi Mezőgazdászok Egyesületének és az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesületének közös szervezésévben valósult meg, több szervezet, köztük a Nemzetstratégiai Kutatóintézet partnerségével. Erdélyből, Kárpátaljáról, a Vajdaságból és Magyarországról is érkeztek részvevők. A konferencia a mezőgazdaság jelenlegi és múltbeli helyzetének elemzésére és jövőbeli perspektíváinak felvázolására összpontosított.

 A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében

A rendezvényt Dr. Pálffy Zoltán helyi önkormányzati képviselő, Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Földművelésügyi Minisztérium részéről, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke, illetve Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöki kabinetvezetője nyitotta meg.

 A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében

Az előadássorozatot Dr. Torda Márta, a Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztályának vezetője nyitotta meg, ezt követően Csapó György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetője, illetve Jakab István is prezentált. Lázár Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöki kabinetfőnöke a NAK határon átnyúló támogatási lehetőségeiről beszélt. Dr. Ferenczy Ferenc a tej feldolgozásáról és értékesítéséről tartott előadást. A konferencia első napja népzenei esttel zárult, mely keretében a részvevők megkóstolták azokat a helyi jellegzetes ételeket is, melyeket a többiek hoztak származási helyükről.

 A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében

A rendezvény második napján a résztvevők a hegyvidéki gazdálkodás új szempontjaiba nyertek betekintést, illetve sikeres növénytermesztési, állattenyésztési és mezőgazdasági termelési kezdeményezéseket ismertek meg. A részvevők olyan fiatal gazdáktól informálódhattak, meríthettek ötleteket, kérdezhettek, akik már sikereket értek el valamelyik területen. Ezt követően a csoport Segesvárra látogatott, ahol a történelmi központot tekintették meg, mely 1999 óta a Világörökség része.

 A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében

A rendezvény nemcsak hasznos mezőgazdasági ismeretek asszimilálását, tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztását tette lehetővé, hanem együttműködési kapcsolatok kezdeményezését az erdélyi, magyarországi, vajdasági és kárpátaljai gazdaszervezetek között, illetve a Kárpát-medence különböző pontjairól származó és mezőgazdaság iránt érdeklődő fiatalok ismerkedését, egymás kultúrájának megismerését.

 

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria