HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > 25 ezer magyar nyelvű tankönyvet kapott ...

25 ezer magyar nyelvű tankönyvet kapott a Délvidék

A könyveket ma osztották szét a könyvet igénylő vajdasági intézmények és civil szervezetek között Magyarkanizsán.

Valamivel több mint 25 ezer magyar nyelvű tankönyvet adományozott Délvidéknek a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A könyveket ma délelőtt a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben vehették át a felnőttképzéssel és szakképzéssel foglalkozó vajdasági intézmények, illetve civil szervezetek képviselői.

A Százezer tankönyv és több ezer oldalnyi elektronikus szakanyag a külhoni szakképzés támogatására elnevezésű akció keretében az érintettek egy előre rendelkezésükre bocsátott lista alapján válogatták ki az őket érdeklő szakkönyveket, amelyeket hiánytalanul át is vehettek a magyarkanizsai színházteremben megtartott, alkalmi kultúrműsorral fűszerezett rendezvényen.

A nem lejárt, modern és ma is használható, a magyarországi oktatási programban eszközölt változások miatt a forgalomból kivont, de a határon túli magyar nyelvű oktatásban még nagyon is jól hasznosítható könyvek a Nemzeti Munkaügyi Hivatal birtokában voltak, és egy együttműködési megállapodás révén kerültek a Nemzetstratégiai Kutatóintézethez jelképes áron, amit a Kutatóintézet teljesen ingyenesen bocsátott a határon túli magyarok rendelkezésére.

- A Nemzeti Munkaügyi Hivatal egyik alapfeladata Magyarországon, hogy a szak- és felnőttképzés országos irányításában tankönyveket minősítsen, illetve a szakképzés szakmai irányítását végezze. Ennek keretében Magyarországon számos olyan könyv van raktáron, amely az adott képzésben már nem használatos, de a határokon túli intézmények számára még fontos tartalmi elemmel bír. Még legalább kétszázezer, ma is használható tankönyv van hivatalunk birtokában. Hamarosan ezekről is listát készítünk és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ismételten felajánlja azokat a határon túli magyar szervezeteknek és intézményeknek – mondta Komáromi Róbert, a hivatal főigazgatója.

- Ezekre a könyvekre mi nem adományként tekintünk, hanem egy olyan lehetőséget látunk benne, ami beépül a tudásba és a határon túli magyar nyelvű szakképzés intézményrendszerébe. Éppen ezért szeretném, hogy ez a mai rendezvény ne záró-, hanem induló napja legyen ennek a folyamatnak, melynek során megkísérelnénk a pedagógusokkal közösen szerkeszteni tankönyveket vagy elérni azt, hogy a Magyarországon jelenleg még használt könyveket a jövőben is el tudjuk juttatni a határok másik oldalára.

Az akció kezdeményezője és kivitelezője a Nemzetstratégiai Kutatóintézet volt, amelynek Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága már egy évtizede szoros kapcsolatokat ápol a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézménnyel, a délvidéki magyar nyelvű felnőttképzés központjával és az időközben megalakult Vajdasági Felnőttképzők Regionális Hálózatával (FERHA) is.

Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóságának igazgatója elmondta, hogy a közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnöknek alárendelt Nemzetstratégiai Kutatóintézet hosszú távon tervez és gondolkodik, úgy az oktatásban, mint egyéb területeken.

- Mi egy új fejlesztési rendszer felépítését tervezzük már, amelyet munkaszinten Kárpát-haza fejlesztési rendszernek nevezünk, tehát nem a 93 ezer négyzetkilométeres Magyarországban gondolkodunk, hanem a teljes Kárpát-medencei magyarságban. Olyan fejlesztési rendszert kívánunk felépíteni, amelyben az egyes nemzetrészek egyébként jelentős erőforrásait közös célok érdekében összefognánk. Jelenleg ezek az erőforrások széttagoltak, a Kárpát-medencei magyarságnak tulajdonképpen nincs közös fejlesztési jövőképe. Mi azt javasoljuk a magyar kormánynak, hogy kezdődjön meg egy fejlesztési programrendszer kialakítása. A 2014-2020-as fejlesztési időszakban Magyarország rendelkezésére álló uniós fejlesztési források egy meghatározott részét fel lehetne használni a Kárpát-medencei szintű fejlesztési programokra, valamennyi magyarlakta térség részvételével. Számos erre alkalmas programot lehet találni. Nyilván valamennyiünk érdeke az egészséges élelmiszer termelés és feldolgozás, a helyben történő értékesítés vagy például az energia-önellátásra való törekvés. Azt nem is kell külön hangsúlyozni, hogy minél inkább önellátó és független egy közösség például az említett területeken, annál inkább önrendelkező is, hiszen ez adja magának az önrendelkezésnek a gazdasági hátterét.
A brüsszeli szabályozás lehetővé teszi, hogy egy tagország az európai szociális alap forrásainak 3 százalékát olyan fejlesztésekre használja fel, amelyek túlnőnek a határain. Intézetünk támogatja ezt, a döntés a magyar kormány kezében van. Februárban vagy márciusban útjára indítunk majd egy fejlesztési fórumsorozatot, amelynek délvidéki állomása Magyarkanizsa lesz. A fórumsorozatok után tisztul majd le a kép, hogy mik is legyenek közös fejlesztési programjaink, célkitűzéseink akár az agrár- és vidékfejlesztés, akár a környezetvédelem vagy energetika, az emberi erőforrás-fejlesztés, a gazdaság- és vállalkozásfejlesztés terén, bárhol.
Ami magát a felnőttképzést illeti, arra törekszünk, hogy az ne csak egy önmagában létező ágazatként működjön, hanem szoros kapcsolatban legyen a gyakorlati igényekkel, hiszen csak akkor lehet eredményes, ha megfelelő színvonalú és igazodik a helyi igényekhez. A mi alapkoncepciónk a felnőttképzési hálózat építésében már a kezdetektől az, hogy a tananyag-fejlesztést közösen végezzük a határokon túli kollégákkal, majd azt mindenki saját környezetében, saját oktatóival vigye át a gyakorlatba. A cél ugyanis nem a vendégképzés szaporítása, hanem a helyi felnőttképzés fejlesztése. A szak- és felnőttképzést egyébként Magyarország nemzetstratégiai ügyként kezeli, mivel a magas szintű, helyi, magyar nyelvű szak- és felnőttképzés nagyon fontos eleme a szülőföldön való boldogulásnak. Itt, Magyarkanizsán, ennek már egy évtizedes szakmai háttere, megalapozottsága van - nyilatkozta Molnár György.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet külhoni szakképzést támogató első tankönyvakciója során a délvidéki 25 ezer tankönyv mellett 65 ezer könyv került az erdélyi intézményekbe, 12 ezer kötetet kapott Felvidék, Kárpátaljára pedig 3.200 tankönyv jutott.

Forrás: Vajdaság Ma – Bödő Sándor, fotó: Puskás Károly

 

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria