HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Ünnepi rajz- és esszépályázat  > Pályázati kiírás 

Pályázati kiírás

Pályázati kiírás  

ÜNNEPI RAJZPÁLYÁZAT
Ünnepi rajz- és esszépályázat a magyar címer és zászló megünneplésére
2017. március 16.

I. A magyar zászló és címer ünnepe

A zászlók és a címerek egy közösség és annak összetartozásának jelképei. Számunkra, magyar emberek számára különös jelentőséggel bírnak. Ennek legfőbb oka, hogy bár Magyarország határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival, a nemzet nyelvi, kulturális és történelmi hagyományainál fogva egységes. Ennek az összetartozásnak - a Himnusz mellett - a legfontosabb jelképe a magyar zászló és a nemzeti címer.

A magyar történelemben számos olyan kiemelkedő személyiségről tudunk, akiket életük és tetteik nyomán méltán nevezhetünk hősöknek. Még több az olyan névtelen hős, akik vérüket, életüket adták hazánkért, azonban nevüket nem jegyzi a történelem. De akadnak napjainkban a hétköznapi emberek között olyanok, akik erő felett teljesítenek maguk területén. Ki a te hősöd? Idén ezt is megmutathatod nekünk pályázatoddal!

 II. Pályázók

A Magyar Országgyűlés a magyar zászló és címer emléknapjául, így összetartozásunk egyik legfontosabb ünnepéül március 16-át jelölte ki. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkárságával közösen, a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára pályázatot hirdet.

A pályázatok két témakörben (Magyar zászló és címer, Az én hősöm), illetve két műfajban - a rajz esetében hét, az esszé esetében pedig három korcsoportban kerülnek kiírásra:

III. Műfajok:  - Rajzpályázat; - Esszépályázat.

1) Műfaj: rajzpályázat

Korcsoportok (kategóriák):

Óvoda
Általános Iskola I-II. osztály
Általános iskola III-IV. osztály
Általános iskola V-VI. osztály
Általános iskola VII-VIII. osztály
Középiskola
Egyetem
(Eltérő felosztású iskolarendszer esetén a kornak megfelelő csoportba sorolhatja magát a pályázó)

Az ünnepi rajzpályázat témaköre, tárgya és kivitelezési eszköztára:

A pályázó a magyar zászlót és/vagy címert, a történelmi zászlókat, illetve a határon túli nemzetrészek zászlóit, valamint saját hősábrázolását a rajz, a grafika, a kollázs, illetve a festészet bármelyik (monochrom vagy színes) technikájával megjelenítheti, azt valamely egyéni hangulat, téma, emlékkép vagy történelmi eseménnyel összefüggésben ábrázolva. A benyújtott pályamunka az 1-3. kategóriában A4–es formátum, a 3-4. kategóriában max. A3–as formátum, az 5-7. kategóriában pedig szabadon választott formátum lehet. Mindegyik kategóriában a pályaművek anyaga papír, karton, farost vagy vászon lehet.

2) Műfaj: esszépályázat

Korcsoportok:

Általános iskola VII-VIII. osztály
Középiskola
Egyetem
(Eltérő felosztású iskolarendszer esetén a kornak megfelelő csoportba sorolhatja magát a pályázó)

Az ünnepi esszépályázat témaköre, tárgya és kivitelezési eszköztára:

A pályázó a magyar zászlót és/vagy címert, a történelmi zászlókat, illetve a határon túli nemzetrészek zászlóit, velük összefüggő történelmi eseményt, velük összefüggő történelmi személyiség életét, valamint saját hősét az esszé műfajában 4 000 – 10 000 leütésben megjelenítheti, azt tetszése szerint, valamely egyéni hangulat, téma, emlékkép vagy történelmi eseménnyel összefüggésben írásban ábrázolva. A pályamunka PDF formátumban digitális úton küldhető be. Kérjük, hogy a pályázó az esszét a kiírásban szereplő adatok, valamint saját e-mail elérhetőségének feltüntetése mellett küldje be! 

IV. A pályamunkák beküldésének általános feltételei:

Egy pályázó egy műfajban egy pályázatot nyújthat be.
A pályamű hátoldalán, attól elválaszthatatlan módon és olvashatóan fel kell tüntetni:
a pályamű címét
a pályázó nevét
a pályamű kategóriáját
a pályázó korcsoportját
a pályázó elérhetőségét (telefonszámot mindenképp, e-mail címet lehetőség szerint)
a felkészítő tanár nevét (amennyiben van)
a tanintézmény megnevezését és e-mail elérhetőségét.

A műveket – a kategóriának megfelelően postai vagy digitális úton – az alábbiak szerint legkésőbb 2017. február 20. napján 24.00 óráig kell megküldeni:
Rajzpályázat: postai úton - Nemzetstratégiai Kutatóintézet 1368 Budapest Pf:178; 
Esszépályázat: az esszéket az alábbi e-mail címre kell küldeni: essze@nski.gov.hu.

A pályázók a pályamű beküldésével elfogadják, hogy a díjazott pályaművek kiállításának, kiadásának, bemutatásának, közzétételének jogáról, beküldött személyes adataik (felkészítő tanáruk nevének kiírásával) feltüntetése mellett, a kiíró javára lemondanak. Hiányosan, a kért adatok feltüntetése nélkül benyújtott pályázatokat nem fogadunk el, éppúgy ahogy a határidő lejártát követően benyújtott pályázatot sem. Felkészítő tanár feltüntetése nem kötelező.
Pályaműveket vissza nem küldünk, megőrzésükre lehetőségünk nincs.

V. A díjazottak elismerése:

A pályamunkák műfajonként és kategóriánként kerülnek elbírálásra. A pályázat kiírói a kategóriák első három legjobbnak ítélt pályamunka alkotóit tárgy- illetve könyvjutalomban részesítik. A kiírók a kiemelkedő tehetségű pályamunkákat különdíjjal is jutalmazhatják.

A díjazott pályázók felkészítő tanárai (ha a pályamű beküldésekor a leírtak szerint megjelölésre kerülnek) szintén elismerésben részesülnek.

 „Az én hősöm” témakör meghirdetésével a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kapcsolódni kíván a Székesfehérváron 2017. január 22-én megnyílt „A döntés” című kiállításhoz, amely felvonultatja Somogyi Győző a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus- és festőművész, történész „Magyar Hősök Arcképcsarnoka” című száz festményt tartalmazó ikonosztázát. A pályázat díjazottai a díjátadó ünnepség részeként meglátogatják a killítást.   

Rajzpályázat:

 Az 1-5 korcsoport helyezettjeinek díjazása:

díj: 50.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom
díj: 25.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom
díj: 15.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom

A 6. korcsoport helyezettjeinek díjazása:

díj: 100.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom
díj: 50.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom
díj: 25.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom

A 7. korcsoport helyezettjeinek díjazása:

díj: 150.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom
díj: 100.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom
díj: 50.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom

Esszépályázat:

Az 5 korcsoport helyezettjeinek díjazása:

1. díj: 50.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom
2. díj: 25.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom
3. díj: 15.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom

A 6. korcsoport helyezettjeinek díjazása:

1. díj: 100.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom
2. díj: 50.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom
3. díj: 25.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom

A 7. korcsoport helyezettjeinek díjazása:

1. díj: 150.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom
2. díj: 100.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom
3. díj: 50.000 Ft értékű tárgy- és könyvjutalom

A pályázat fővédnöke:

Dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára

A pályázat védnökei:

Wittner Mária, ’56-os szabadságharcos
Németh Szilárd, országgyűlési képviselő
Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere
Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke

 

A rajzpályázat zsűrije:

A zsűri elnöke:

Jankovics Marcell Kossuth-díjas, Leonardo da Vinci-díjas, a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetett grafikusművész, filmrendező, Magyarország Érdemes Művésze, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. 

A zsűri tagjai továbbá:

Somogyi Győző Kossuth-díjas, Munkácsy Mihály-díjas festőművész, grafikusművész, Magyarország Kiváló Művésze, a Nemzet Művésze,a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja;

Rényi Krisztina Ferenczy Noémi-díjas, IBBY-díjas, a párizsi „Oktogon” grafikai nagydíjjal kitüntetett grafikusművész;

Molnár János, a Magyar Kultúra Alapítvány és a Jászok Egyesületének Nívódíjával kitüntetett festőművész, grafikusművész;

Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.

 

Az esszépályázat zsűrije:

A zsűri elnöke:

Takaró Mihály  Magyar Örökség Díjas, Erdélyi Magyar Örökség Díjas, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett író, irodalomtörténész, tanár

 

Tagja: Sebők Melinda, irodalomtörténész, tanárEgyéb tudnivalók: A pályázat eredményét a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a honlapján teszi közzé. A díjak, és elismerések ünnepi keretek között történő átadására 2017. március 20-án 13.00 órai kezdettel kerül sor Székesfehérváron. A díjazottak az esemény részleteiről külön tájékoztatást kapnak.  A távolabbról érkezett első három helyezettek, és ha szükséges, úgy egy főnyi kísérőjük a díjátadóra közforgalmi eszközzel, személyautóval történő utazását, és az esetlegesen felmerülő elszállásolását a szervezők biztosítják. A pályázattal kapcsolatos esetleges egyéb információk a rajz@nski.gov.hu, illetve az essze@nski.gov.hu e-mail címen kérhetőek.

Ünnepi rajz- és esszépályázat
Pályázati kiírás
Díjazottak
Munkában a rajzpályázat zsűrije
Eredményhirdetés - Székesfehérvár
Hírek
2020. augusztus 4.
Új nemzetépítő lehetőség Kárpát-medencére kiterjedő gazdaságfejlesztési összefogással

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága az elmúlt öt évben feltárta és előkészítette egy új nemzeti gazdasági ágazat felépítésének lehetőségét.


2020. július 30.
Elindult a Kárpát-haza Statisztikák

2020. július 21.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria