HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Kós Károly Tábor – másképp!

Kós Károly Tábor – másképp!

Elkészült a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által  - a székelyföldi Zeteváralján folyó év szeptember 2-9. közt - szervezett Kós Károly Honismereti és Szülőföldkutató Tábor filmje, illetve egy levelet is hozott a posta:

Tisztelt Nemzetstratégiai Kutatóintézet!

Köszönetet szeretnék mondani Önöknek!

Köszönetet a figyelmességért (a tábori oklevél „pótlásáért”), s hogy ennek apropóján végre elküldhetem ezt a sokat halogatott köszönőlevelet…

Köszönöm Önöknek, hogy ott lehettem a Kós Károly Táborban, s hogy ott és akkor annyi élménnyel gazdagodhattam!

Köszönetet azért a gondosságért és szeretetért, amellyel Önök a „jó ügyért” tevékenykednek, amivel ezt a tábort is megszervezték!

Bevallom őszintén, a kiírás elolvasásakor volt bennem egy kis félelem, kétség, hogy „ez vagy túl szép, ahhoz, hogy igaz legyen” vagy esélyem sincs a bekerülésre... Mindkettő hamisnak bizonyult.

Ez a tábor pontosan azt adta, amit a felhívásban ígértek, a nemzettudat és az itthon maradás iránt érzett elkötelezettség megerősítését, szakmai felkészültséget, kiváló szakemberek előadásait, (néprajzi és szociológiai) módszertani ismereteket, hasonló érdeklődésű fiatalok közösségét és a testi, lelki, szellemi gazdagodást, gyarapodást gyönyörű környezetben!

Lehetőséget adott a találkozásra, a vélemények és tapasztalatok ütköztetésére, a probléma megismerésére (igen sok oldalról), sőt, gyakorlati segítséget is.

Reményét adta az ideális nemzeti együttélésnek és együttműködésnek, s bizonyítékát annak, hogy jöjjünk bár sokan, sokféle körülményből a Kárpát-medence valamennyi tájáról, egyetértésben, a másikra figyelve, építő szándékkal tudunk munkálkodni. Jó volt látni, ahogy a rendezőkkel folytatott beszélgetés (a tábor második napján) után összesimultak az eltérő vélemények és konszenzusra jutottunk… A „turáni átok” megtörhető…

Ez a tapasztalatot köszönöm a leginkább, meg…

Hogy a bácsik és nénik kiálltak a kapuba, hogy minket üdvözöljenek… Hogy nem ritka, hogy maguk szőjék a szőnyegeket és törölközőket a szövőszékkel, ami óvatos becslések szerint is több mint 150 éves... Hogy a vasárnapi szentmisén a zeteváraljaiakkal együtt énekelni a magyar és a székely himnuszt megtiszteltetés volt és könnyet csalt a szemekbe… „Szállj dalom, szállj, gyönge kis madár, határokon túl a Hargitáig szállj”… Hogy az előadókról, legyen az egyetemi tanár vagy helyi gazdaember, néprajzkutató vagy vállalkozó, nem egyszer kiderült, hogy ő is volt „kint” (akár „odaát” vagy még távolabb), de hazajött, és ilyenkor egészen egyszerűen fogalmaztak.., Hazajöttem, mert én itt érzem jól magam… Hogy a karikás ostorok egész nap pattogtak, ezzel is bizonyítva a magyarság megélésének és megérzésének elementáris erejét, akárcsak… Hogy az a – méltán – híres magyar meccshangulat sem maradt el… Mert ez az éjjel sohasem érhet véget… Hogy összefogódzva még az „igazán botlábú” is megérezte a ritmust, a magyar szív verését és hajnalig jártuk a táncot. Hogy visszafojtott lélegzettel hallgattuk Levit, ha beszélt (olyan tisztán, őszintén és egyszerűen, hogy azzal megvidámít). Hogy ha valaki énekelni kezdett, mindenki folytatta vele és így hosszú-hosszú „népdalolás” alakult ki és a nagy tábortűzre mindig dobott valaki még egy és még egy ágat, hogy ne legyen még vége. Hogy amikor reggel megszólalt a „kedvenc nótánk”, akkor kezdett a Nap is felkapaszkodni a hegyen és lassan-lassan felsétált rajta és amikor hetedszerre vált el tőle, mi már nagyon szomorúak voltunk, mert nem akartunk még elmenni… És hazafelé is ezt mondogattuk, hogy rettenetes, hogy nem leszünk még egyszer ott, együtt… És a busz mellől lassan oszlott a tömeg, mert egyszerűen nem akartuk, hogy vége legyen…

„Igéből vár épült” és a tábor igazából csak ott kezdődött, és most rajtunk a sor, hogy mi is újabb várat építsünk!

Köszönettel és üdvözlettel:

Szécsi Kata

 

Hírek
2019. március 18.
Zászlók, ha lengenek… - Díjátadó 2019

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal hirdetett rajz- és esszépályázatot a Kárpát-medencében és a világban szétszóratva élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták részére. A beérkezett többezer képzőművészeti alkotás, illetve a több mint hetven irodalmi munka közül neves zsűri választotta ki a díjazott alkotásokat. Az ünnepélyes díjátadóra a Várkert Bazárban került sor március 16-án, a magyar címer és zászló ünnepnapján.


2019. március 11.
Rajz- és esszépályázat 2019 – munkában a zsűri

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.


2019. március 5.
VI. Budapesti Székely Bál

A keresztényi segítségnyújtás legfőbb mérvadója a szeretet, amely a jótetteket is vezérli. A VI. Budapesti Székely Bál kedvezményezettjei -  a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás, az oklándi unitárius közösség, a szovátai Kodály Zoltán Gyermekkórus, valamint a derceni Református Gyülekezet – idén egy-egy millió forinttal többől végezhetik áldásos tevékenységüket.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria